En Doğru Masal Anlamaktan Korktuğumuzdur

https://vimeo.com/50689949videoyu izlemek için tıklayın


İnsanların Aydınlanma Serüveninde Simgelerin Dili, 

Ve Bu Simgelerden En Mistik Olanı; 

KEDİ



Bugün 2 Ekim 2012. Tamar'la birlikte sözleştiğimiz gibi 18:00'de Tiyatro Kedi'de gerçekleşen  Edebiyatta ve Hayatta Kedi adlı sempozyumdaydık. Bu sefer biraz da iyi bir dinleyici olabilmek adına her anı görüntüleyemesem de izleyeceğiniz üzere çok keyfli bir söyleşi havasında geçen sempozyum katılmaya değerdi. Bütün hafta soluksuz okuduğum "Aşk Perisi'ne Gözlük" adlı romanının tütsülü aroması genzimden henüz gitmemişken Zerrin Soysal'ın ilk kitabı olan "Yedi Gün Duası"nı hemen edinerek imzalatmayı da ihmal etmedim. Tamar da benim gibi önce ikinci romandan başlamayı tercih ederek hemen bir tane edindi. 

Konuşmacılar, Doç. Dr. Dilek Şehzade, Mehmet Esatoğlu, Zerrin Soysal ve Handan Kalender sunumları ve konuşmalarını yaptıktan sonra Türk ve Dünya Edebiyatı'nda, Tiyatrosundan Tragedyasına, hemen hemen sanatın edebi dokunuş içeren her dalında Kedi'nin ne kadar geniş bir yer edinmiş olduğunun bende yarattığı hayret duygusu birkaç saat öncesi kadar canlı hala. Canlıların en orjinali belki de en karakter sahibi olan Kedi bu kadar konu edilmişken, yaşadığımız şehrin her köşesinde ve evlerimizde, hayatlarımızda yer alan bu nev-i şahsına münhasır hayvanların ve diğer sokak canlılarının korunması konusuna da çok sık değinildi. Sohbet sırasında 30 Eylül Pazar günü onbinlerin hayvanları koruma kanununun bazı maddelerin değiştirilmesi hakkındaki kanun tasarısına karşı çıkmak amacıyla yaptıkları eylem ve yürüyüşler olumlu sonuçlar vererek tasarının geri çekildiğiyle ilgili sevindirici bir haber aldıysak da şimdilik bu haberin doğru olmadığı ve sürecin devam edeceği bilgisiyle kalplerimiz kaldıkları buruk yerden atmaya devam ediyor. 

Medenileşme yolunda hızlı adımlarla ilerleyen aydın bir topluluğun olduğu kesin. Henüz o topluluğa çoğunluk denilebiliyor mu bilemesem de bugün dinlediklerim, sanatla iç içe yaşayan birbirinden değerli ustaların varoluşu nasıl bir bütün olarak algıladıklarının bende uyandırdığı saygı bundan sonraki adımlarımı daha düşünerek, daha fazla örnek teşkil eder nitelikte atmamı sağlayacak. 
Kim bilir bu yolda bir gün çoğunluk diyebileceğimiz sivilize olmuş bir toplum olduğumuzda, ilerlediğimiz yol aydınlık, arkamızdan gelen nesillere bırakacaklarımız ise daha rahat ilerleyebilmeleri için tertemiz bir yol olur. 


PASAJ: Zerrin Soysal'ın okuduğu küçük pasaj, Oya Baydar'ın Kedi Mektupları adlı kitabından bir alıntıydı, Mehmet Esatoğlu'nun tasvirindeki yazar ise Bilge Karasu ve kitabı Göçmüş Kediler Bahçesi. 

HABER: Bugün aynı zamanda Tamar'la birlikte Travelling Cooking Dancing'in 2000'in üzerinde ziyaretçiye ulaşmasını kutladık. Henüz iki hafta önce 1000 ziyaretçiye ulaşmanın sevincini ve heyecanını yaşarken bu kadar hızlı yol alıyor olmak bizi daha güzel paylaşımlar hazırlamaya itiyor ve tabi ki ayaklarımızı da yerden kesiyor. Bu vesileyle buraya kadar okumaktan ve izlemekten sıkılmamış, her yeni yayını usanmadan paylaşan, daha çok izleyiciye ulaştıran tüm dostlara kalbimizin en derinlerinden en sıcak ve en samimi teşekkürlerimizi gönderiyoruz. Pazar günü çok sürpriz ve bir o kadar neşeli bir videoyla geliyoruz. Önümüzdeki hafta ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden sesleniyor olacağız. Şimdi ve sonrası için... İYİ SEYİRLER...

Sevgilerimizle

Nadin Nerjan & Tamar Bal 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mimoza Mevsiminde Mimozalı Kadın

Yüzde Yüz Zomato